Vintersolhvervsblót d. 20/12-03

Dette blev afholdt inden navneændringen d. 1/5-05, derfor omtales Idun Blótlaug som Yggdrasil Blótlaug.

Vi mødtes kl. 15:00 ved Bjørnbæk Strand. Som de første var der kommet to, som havde været ude og fælde brænde til bålet, vi senere skulle have tændt.
Da alle var ankommet, tog vi vores ting med os og drog ned mod “hullet”, der lå ca. 400 m fra parkeringspladsen.

Pladsen bugtede sig i skoven, og var udstyret med et par enkelte borde og bænke. Den lå ned til havet, så vinden magtede som den ville over pladsen. Der var ikke meget læ, men vi havde godt med tøj på. Hele dagen havde det småregnet, men det tog stille af, efter hånden som tiden gik.

Mændene gik i gang med at få tændt bålet, så vi kunne få lidt varme. Kvinderne var gået i gang med at pakke bagekartoflerne, som Allan havde medbragt til fællesspisning, ind i stanniol, så de senere kunne smides ind i bålet, og blive bagt.

Da Erik ankom med sin ven fra København, samledes vi alle, 14 mennesker, og Allan gennemgik blótet. Der var nemlig en del nye, der skulle til at opleve deres første blót.
Allan havde fundet det sted på pladsen, hvor vinden kunne bringe os mindst kulde.
Allan påkaldte Tor i øst, Loke i syd, Ægir i vest og Odin i nord.
Første skål gik til den gamle sol, den anden skål til den nye sol og den tredje var en fri skål, hvor vi selv kunne vælge hvilke gud vi ville hylde. Ved hver skål hældte goden lidt mjød på jorden til vætterne.
Der var tre, der ønskede at få indviet nogle ting. Goden trådte hen til midten med edsringen, som de tre hjælpegoder fra syd, vest og nord, dernæst også tog hold om. Vi sendte alle gode tanker til ejerne af genstandene. Da det var gjort, gik goden rundt med edsringen, hvorved man kunne aflægge en ed. Dernæst gik talestaven rundt, og folk der havde staven, havde nu taleretten.
Til sidst opløstes cirklen, og folk gik lidt tænksomme rundt derefter. Nogle gik lidt i skoven og andre gik ned ved havet, hvor to blæste i horn.

Folk begyndte så småt at samle sig ved bålet, for at få lidt varme, og snart begyndte snakken at blomstre, og en god atmosfære indfandt sig.
Erik, som havde medbragt islandsk lammekølle sendte en tallerken rundt, hvorpå han havde lagt stykkerne af lammet. Allan havde hældt mjød op i et horn, som han derefter lod sende rundt, så alle kunne mæske sig med lidt mjød til maden. Folk kunne tilføje ekstra mjød, hvis de ønskede det.
Da lammekøllen var svundet ind, var der kanin og bagte kartofler, som Allan havde medbragt. Til dessert fik vi Ris á la mande, med mandelgave, som Ulla havde sørget for.
Da den gode mad var væk, sad vi samlet omkring bålet, mens nogle regerede oppe ved et bord.
Vi havde god gavn af medbragte olielamper.

Selvom der blæste en kold vind ind fra havet, så holdt folk alligevel ud til ved 20-tiden hvor det var blevet buldermørkt, det var en god dag.